Cursul European de arbitraj Sibiu 20-22 Septembrie 2013
Cu siguranta , acest eveniment va ramane in istoria columbofiliei romanesti de agrement, atat ca premiera cat si ca importanta. Mai exact, este prima data cand in Romania se organizeaza un curs international de arbitraj sub egida Entente Europeenne d’Aviculture et Cunicculture ( E.E.), importanta fiind una deosebita atat pentru Romania ca tara cat si pentru rasele romanesti de porumbei. Evenimentul a fost organizat de catre Uniunea Generala a Crescatorilor de Porumbei Pasari si Animale Mici din Romania , impreuna cu conducerea sectiei de porumbei de agrement. Gazda acestui curs a fost Asociatia “Cibinul” Sibiu, prin membri sai, locatia aleasa fiind Hotelul Libra. La acest curs au participat un numar total de 68 arbitrii columbofili( 46 din strainatate si 22 din tara), din 13 tari: Germania, Franta, Austria, Ungaria, Elvetia, Cehia, Serbia, Croatia, Bulgaria, Italia, Bosnia-Hertegovina, Polonia si Romania. Printre personalitatile columbofile internationale prezente la acest eveniment amintim pe: • August Heftberger- presedintele sectiei de porumbei a E.E. • Harald Kohnemann- presedintele asociatiei nationale a crescatorilor de porumbei din Germania, • Jean-Louis Frindel- presedintele comisiei europene de standardizare, • Reiner Wolf- membru al comisiei europene de standardizare, • Claude Schneider- membru al comisiei europene de standardizare, • Istvan Rohringer- membru al comisiei europene de standardizare
Primirea oaspetilor a avut loc vineri- 20 septembrie, incepand cu orele 15. Cuvantul de salut a avut loc la ora 19. Inainte de cuvantul de salut a avut loc o sedinta a comisiei europene de standardizare. Pe perioada cursului , din ziua de sambata s-au prezentat: • un scurt istoric al cresterii porumbeilor in Romania- referent dl. Adrian Nistor, • standardul rasei Zburator Ciung pe Rosu de Bucuresti- referent dl. Marius Varzescu • varietatea de culoare “canepiu” la rasa Zb. Orbetean romanesc-referent dl. Catalin Radu • cateva noi rase de porumbei bulgaresti- Bimotatul de Beloslatina, Rollerul de Aitos, Rolerul de Burgas si Jucatorul de Pernik- referent dl. Mihail Mihailovic
Dupa partea teoretica a cursului, a avut loc vizitarea unei mini expozitii de aproximativ 200 porumbei. S-au confruntat descrierile din standard cu exemplarele expuse, iar dupa cateva mici lamuriri si explicatii la anumite rase, s-a primit confirmarea ca lista europeana a raselor de porumbei va fi imbogatita cu rasele bulgaresti prezentate cat si cu cele romanesti si anume: Voiajorul romanesc de frumusete, Jucatorul Bimotat de Calarasi, Zburatorul Ciung pe Rosu de Bucuresti, Jucatorul Balan de Iasi si Jucatorul Pag de Iasi. Temele prezentate la curs au fost traduse simultan in germana, engleza si maghiara. Pentru traducerea si explicatiile in limba germana si maghiara ii multumim inca odata, oaspetelui nostru de onoare, nimeni altul decat Werner Hartmann din Munchen, fara ajutorul caruia trebuie sa o recunoastem nu ne-am fi descurcat prea usor. Dupa masa, au continuat discutiile in sala ,asupra celor prezentate .In incheiere a avut loc o discutie deschia, la “masa rotunda”- a comisiei europene de standardizare , unde s-au lamurit unele aspecte legate de anumite rase( Voltat, Maltez, Modena, etc).Discutiile fiind deschise, s-au putut pune intrebari comisiei, raspunsurile fiind date obiectiv si bine argumentate de catre membrii comisiei.
Un aspect care necesita o explicatie este cel al clasei A.O.C. ( any other color). Clasa A.O.C. se refera la posibilitatea de a expune , intr-o expozitie europeana ( sau nationala), unul sau mai multe exemplare dintr-o culoare care inca nu este omologata si trecuta in standardul rasei. Ulterior, aceasta culoare va fi exact definita, iar dupa expunerea unui numar suficient de exemplare din minim doua generatii diferite, in functie de stabilitatea ei genetica si aspectul porumbeilor, acea culoare va fi trecuta in standardul rasei.
In final, cina organizata sambata seara, s-a transformat intr-un banchet adevarat ,cu mancaruri traditionale romanesti, program artistic de dansuri populare si de societate, organizate de catre gazdele noastre Asociatia “Cibinul” Sibiu.
Multumim inca odata echipei de organizare a acestui eveniment: dl. Attila Sebestyen- presedinte sectia de porumbei a Uniunii, dl. Mergeani Dina- presedinte sectia de zbor a Uniunii, Argeseanu Laurentiu- secretar sectia de porumbei a Uniunii,dl. Daniel Pacurar – presedinte al corpului national de arbitrii al Uniunii, referentilor –dl. Adrian Nistor, dl. Marius Varzescu, dl. Catalin Radu si dl. Mihail Mihailovici, cat si Asociatiei “Cibinul” Sibiu reprezentata de dl. Dan Fratila. Deasemenea multumim conducerii sectiei de porumbei a E.E. pentru increderea acordata in organizarea acestui curs, cat si tuturor participantilor care ne-au onorat cu prezenta intr-un numar atat de mare.
Un merit deosebit in reusita acestui eveniment, il are dl. Ec.Marian Baila- managerul S.C. AGRODUNAREA S.A. GALATI care, si de aceasta data, ne-a sprijinit in realizarea mapei pentru cursanti.
Pentru reusita acestui eveniment, trebuie sa-l citez pe prietenul nostru Werner Hartmann, care la finalul acestui curs a afirmat: “ Trebuie sa fiti mandri, de aceasta data nu pentru ca sunteti in sanul Europei, ci pentru ca Europa a venit la voi. Asta este o mare realizare” !
7 SEPTEMBRIE
5 OCTOMBRIE
2 NOIEMBRIE
5-7 DECEMBRIE -EXPOZITIA
CUPA ARDEALULUI LA PORUMBEI
Asociaţia “Crescătorilor de păsări şi animale mici
Luduş 2011” – Judeţul MUREŞ
Frumoase poze, bun articol! Iti multumesc pentru tot ceea ce faci pentru noi, pentru daruirea care o ai pentru porumbei si pentru rasele romanesti, care fara implicarea unor oameni ca tine, ar ramane necunoscute noua si lumii intregi.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.