• Este foarte clar ca Bursa este o rasa de performanta. Oricum ,in ultimii ani, multi crescatori au privit rasa ca pe una de frumusete. Aceasta a cauzat scaderea calitatilor de zbor si a performantei. Zborurile lor de durata au devenit din ce in ce mai scurte,la fel si jocul lor. Abilitatea de joc este in genele lor si asta face ca Bursa sa fie ceea ce este. Ca si crescatori nu avem dreptul sa distrugem acestea sau sa nu le recunoastem existenta. Un adevarat Bursa este un bun jucator. Nu poate fi nici o explicatie rezonabila pentru incercarea de a sterge aceasta calitate din zestrea lor genetica.
• “.Unii crescatori nu apreciaza abilitatile de joc ale rasei. Ei urmaresc zborul de lunga durata,in locul jocului. Nu se poate spune ca au perfecte dreptate. Sunt doua greseli majore la rasele de performanta,in Turcia. Ori performanta ocupa primul loc si culoarea si forma nu mai sunt importante,ori culoarea si forma devin mai importante,iar performanta nu mai este considerata importanta de catre crescatori.Amindoua sunt gresite. La rasele de performanta,chiar daca performanta este cel mai important lucru,culoarea si forma trebuie mentinute.
. La scurt timp dupa ce incetam sa ne zburam pasarile, fara nici macar sa ne gindim, calitatile de frumusete devin mai importante . Cind calitatile fizice, ale unei rase de performanta, devin mai importante decit orice altceva, aceasta semnaleaza sfirsitul rasei.
CALITATILE DORITE LA BURSA ROLLER
Cind privim un Bursa, pe linga calitatile de zbor si joc, mai trebuie sa cautam si calitatile de culoare si pe cele fizice. Sunt multe diferente de opinie intre vechile generatii de crescatori si cele de azi. Deasemenea exista diferente in felul cum se privesc calitatile, functie de regiunile tarii.
Vechii crescatori cred ca rasa isi pierde calitatile de baza si multe dintre pasarile de azi se schimba in rau. Voi incerca sa explic calitatile porumbeilor de azi, pe care m-am documentat in cercetarea mea.
Forma corpului: Corpul trebuie sa fie de marime mijlocie, potrivit de inalt si cu o forma aproape triunghiulara. Aripile trebuie sa fie purtate deasupra cozii. Cind privim porumbelul din fata, trebuie sa vedem pieptul larg, iar gitul trebuie sa formeze un triunghi cu spatele pasarii. Mijlocul pasarii (talia) trebuie sa fie mica, iar gitul scurt. In acelasi timp picioarele nu trebuie sa fie prea lungi. Aripile, in comparatie cu corpul, trebuie sa fie de marime mijlocie.
Forma capului: Cea mai importanta caracteristica este fruntea. Pornind exact de deasupra narilor, fruntea trebuie sa aiba o forma alungita. Aceasta forma este numita “onden beynli” ( cap alungit) . Capul are o forma aproape rotunda si cind este privit din fata are forma unui carbune. Tot din acest unghi, chiar din mijlocul distantei dintre ochi, este o concavitate, care trebuie vazuta pe frunte, ceea ce face ca fruntea sa semene cu doua concavitati separate.
Ochii: trebuie sa fie de culoare foarte deschisa. Localnicii ii numesc “beyaz cakir” ( albi cu dungi albastre) sau “inci goz” (perla). Cei de culoare complet alba sunt numiti “yogurt goz” (ochi de iaurt) si sunt cei mai apreciati. Unii porumbei pot sa prezinte unele irizatii (rozalii) in ochi. Acestia sunt numiti “kizil cakir” si considerati a fi o greseala grava. Ochii trebuie sa fie mari si amplasati aproape de cioc. Genele trebuie sa fie late si de culoare alba. Genele galbene sau rosii nu sunt acceptate, iar pleoapele trebuie sa fie deasemenea albe.
Ciocul: este foarte important pentru aceasta rasa. Ciocul comparat cu marimea capului si a corpului (proportia), trebuie sa fie mai lung si gros. In nici un caz, ciocul nu este subtire si trebuie sa fie de culoare alba. Unele exemplare, pot prezenta o mica pata neagra spre virful ciocului, numiti “zikir”. Acest marcaj este dorit la varietatile “aripi-negre, cozi-albe”. Oricum, la “yasmakli” si “aripi-albe cozi-albe” acest marcaj nu poate fi prezent.
Culoarea: Sunt doua culori la Bursa. Acestea sunt negru si alb. Culorile trebuie sa fie pure. Albul trebuie sa fie unul stralucitor si negrul trebuie sa fie cit mai inchis posibil. Culori sterse sau amestecate nu sunt prezente. Negrul porumbeilor Bursa este unul foarte inchis si foarte stralucitor. Aceasta culoare nu se gaseste exclusiv la Bursa, dar este destul de rara pentru a fi vazuta la alte rase. Pieptul porumbeilor imbraca diferite tonuri de verde.
Penele cozii: Penele de pe crupion, care acopera baza retricelor , trebuie sa aiba o forma bine definita. Ele trebuie sa acopere baza retricelor intr-o forma regulata-o curba larga- si trebuie sa fie de culoare neagra. Penele subcodale trebuie sa fie albe.
Picioarele: Trebuie sa fie curate pina la glezne. Este o rasa neincaltata si orice pana gasita sub glezne se considera a fi incaltatura si depreciaza valoarea pasarii. Picioarele trebuie sa fie de culoare rosu-stralucitor. Unghiile sunt de culoare alba.
Numarul retricelor: Bursa are 12 pene in coada; nimic mai mult sau mai putin. Bursa prezinta glanda uropigiana, in timp ce rasele Mulakat si Cakal nu au. Acestea din urma au 14-16 pene in coada.
Alternanta aripilor albe: aceasta nu este considerata o greseala, de catre vechii crescatori. Unele pene negre prezente in aripile –albe sau pene albe in aripile-negre, nu se crede ca influenteaza calitatile rasei. Deasemenea se crede ca prezenta unei pene negre in coada sau a citorva pene mici ,albe pe corp nu este importanta. Oricum, crescatorii de azi nu impartasesc aceste opinii. De fapt, ei le considera ca fiind greseli grave.
Caracterul si calitatile rasei: datorita faptului ca sunt strict protejati de catre crescatori, Bursa a evitat amestecul cu alte rase si s-a mentinut in rasa pura. Cea mai importanta calitate dorita de crescatori este o linie de singe pura, la aceasta rasa. In al doilea rind, ei nu trebuie prinsi in mina, ei trebuie sa fie timizi si speriosi. Alta calitate dorita la aceasta rasa este cistigarea comportamentului intr-o noua crescatorie si de a se obisnui cu ea, acceptind-o ca pe o noua casa. Bursa nu au inclinatie spre alte custi decit cea proprie. Din aceasta cauza, ei sunt foarte loiali custii lor. Oricum, cind sunt vinduti altora, ei vor accepta noua cusca foarte repede. Ei nu se vor intoarce niciodata la vechea cusca. De fapt, cei mai multi crescatori, dupa ce aduc o pasare noua in crescatorie, daca ei nu vad ca pasarea s-a obisnuit cu imprejurimile foarte repede, considera a fi o greseala si indeparteaza pasarea.
YAVUZ YSCEN
www.turkistumbler.com Traducere Vlad Hadarau-Decembrie 2008